Bismillahirrahmanirrahim..
Alhamdulillah, Allah masih beri peluang dan ruang untuk belajar sesuatu yang baru. Sejujurnya, puding raja ni bukanlah one of the check list yang nak di 'cuba' masak waktu weekend. Tapi since ada balance kuning telur daripada buat pavlova dua minggu lepas, ok nampaknya kena fikir nak buat apa dengan benda tu. Dekat office pulak ada sorang akak yang memang suka masak dan cuba benda baru, dia cakap puding raja ni guna telur kuning je. Hah see, Allah bagi peluang untuk belajar masak pemanis mulut dari negeri Pahang ni. Yang menentukan jadi atau tak puding raja ni, adalah sikap samada rajin atau malas nak ke dapur.. Huhu.. :)
Ok, Jom kita belajar cara nak buat benda ni. Khas untuk kawan2 yang request kat facebook tempoh hari.
Sumber: http://spicesjourney.blogspot.com/2012/06/perjalanan-puding-rajaku.html
First trial: 1 November 2014 |
PUDING RAJA
Firstly, ada 4 bahagian pencuci mulut ni. Pisang goreng, Sos kastard, Roti jalaemas, dan hiasan atas. Kita go through one by one ye..
1. Pisang goreng
Bahan2:
Pisang emas (Kalau tiada, boleh guna pisang awak yang saiz kecil)
Minyak masak
Cara2:
- Panaskan minyak ke dalam kuali. Gorengkan pisang sehingga garing dan nampak warna perang2 camtu.
p/s: Pisang ni kalau yang simpan lama lagi sedap, sebab lagi manis. Atau guna pisang yang sesuai untuk buat cekodok.
2. Sos Kastard
Bahan2:
1 tin susu cair
1/3 tin air
2 biji telur
1 tsp esen vanilla
1 helai daun pandan
Sedikit gula
Cara2:
- Pukul ringan telur di dalam mangkuk.
- Dan satukan susu cair, air, esen vanila, gula dan daun pandan. Kacau rata.
- Masukkan ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana.
- Bila gula dah larut, boleh tutup api. Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk untuk 1 jam sebelum dihidang.
3. Roti Jalaemas
Bahan2:
15 biji telur kuning
1 tsp pewarna kuning telur
1 liter air
500g gula
4 helai daun pandan (Diikat)
Cara2:
- Tapiskan telur kuning. Campurkan pewarna kuning telur dan gaul sebati. Letak ketepi.
- Masukkan air, gula dandaun pandan ke dalam periuk. Biar sehingga gula larut dan air gula agak pekat.
- Kemudian keluarkan daun pandan.
- Ambil acuan roti jala. Masukkan 1 senduk telur kuning ke dalam acuan roti jala. Jalakan di dalam periuk.
4. Hiasan
Potongkan ceri hijau, ceri merah, kacang gajus, kismis hitam dan buah prune. Susun cantik2 kat atas roti jalaemas.
Cara menghidang:
Guna mangkuk. Lapisan bawah sekali susun pisang goreng. Secondly susun roti jalaemas cantik2.. Then letak hiasan2 atas jalaemas tadi. Bila nak makan, baru bawa keluar sos kartard dari peti sejuk dan tuang atas desert ni. Insya Allah sedap!
Selamat mencuba!
May Allah Bless.
No comments:
Post a Comment