...counting...

Friday, July 29, 2011

Ramadhan Kareem...

Bismillahirrahmanirrahim
In the Name of Allah the Most Gracious the Most Merciful


Ahlan Wasahlan ila shahr Rahmah, shahr Barakah wa shahr Maghfirah..

 
~a blessing month~









   In Ramadhan, Allah promises His servants a lot of rewards. So we need to prepare ourselves very well to face Ramadhan. Grab all opportunities that Allah had prepared in this blessing month. Grab the chances and lets gear up our soul for facing it!

~ reading the Quran frequently and if possible, speed it till you can finish the whole Quran in Ramadhan~
    Feel that Ramadhan is very close in our heart and ourself, so that we will struggle and do our best to fulfill this blessing month with the best practises. Feel that this is our last Ramadhan and we don't want to miss the chances available in it. Fulfill our day with zikrullah and do amar ma'ruf nahi munkar. Last but not least, upgrade our 'ibadah and renew our niyyah Lillahi Taala. Thanks to Allah for blessing us to meet Ramadhan for this year and pray to Him that we could meet Ramadhan in the next year..

~may our imaan become strong and our action become easy~
Till meet again, I would like to wish to all readers...

"RAMADHAN KAREEM"
MAY ALLAH ACCEPTS OUR DEEDS AND COUNT IT AS A GOOD DEEDS BESIDE HIM

may Allah bless all of you



Sharing is caring:
 All people will feel sick, tired, and weary.. bot NOT all people who sick and tired is because they are fighting and working for Allah.

Friday, July 22, 2011

Hold On..

s.M.i.l.E :)
Bismillahirrahmanirrahim
In the name of Allah the Most Gracious Most Merciful
Present to you, specially for my dearest friends...

Hold On


video

 The teardrops fall from his eyes at night
Too much a man to be crying in plain sight
Finds himself at the beginning again
Can't understand why he can't break this sin
I don't know who said that it was easy
To conquer the world that exists inside of me
My lights are dim and the roads are dark
But the night's always darkest just before dawn

So hold on in this moment 'cause it might be just what you need
And you know that you're growing when you find yourself down on your knees
It's the trials of life, it's the rain and the light that make you more than just your dreams

She's like a boat that's caught in the storm
Sees the sun through the clouds but she can't stay warm
Now she's in pain and she can't bear the load
But she don't know there's something better down the road
Everything life is born then it dies
After the storms the rooted plants do rise
So let pain die and plant yourself deep
'Till this whole wide world falls down at your feet

You say that you want to fly in the sky, but you won't build the wings; it won't be
Then, you say that you want the love of your life, but you give up too easily
It's the eyes wide as you fall that make you see

************************   

   Remember, this life is nothing but one big test, one after another, and we must remain steadfast! After all, when Allah tests you, it shows that He love you indeed. So, you must have faith in Him. Allah says,

"Do men think that they will left alone on saying, "we believe", and that they will not be tested? We did test those before them, and Allah will certainly know those who are true from those who are false." 
(29:2-3)

   When Allah tests you, always keep in mind that He must want good for you. He is removing your sins and elevating you higher. In a Hadith by At-Tarmizi,

"When Allah wills good for a servant of His, He hurries up His punishment in this life"

Another Hadith by Muslim,

“How amazing is the affair of the believer. There is good for him in everything and that is for no one but the believer. If good times come his way, he expresses gratitude to Allah and that is good for him, and if hardship comes his way, he endures it patiently and that is better for him.”

  In the Quran, Allah also stated that He will make ease the way for those who put trust and believe in Him.

"... and whosover fears Allah and keeps his duty to Him, He will make a way for him to get out (from every difficulties)." 
 (At-Thalaaq: 2)

   This is the reminder of the day for all my friends outside there and also for me myself for sure.. It's true, sometimes we feel it is soo hard to walk through the tests that Allah gives us.. but build the confidence in yourself, it is YOU who determines how the challenges would turn out in the end.. Put fully trust in Him. He wants you to keep praying and remembering Him, so He remind you by giving this sort of tests..simply because, HE LOVES YOU!

..May ALLAH bless you..

~ the short sem result is available, Alhamdulillah! :) ~


Thursday, July 21, 2011

Dhuha... (^_^)

Bismillahirrahmanirrahim...

~Dhuha~



   Sama2 berdoa moga hari yang dilalui hari ini dapat dimanfaatkan dengan amal2 kebaikan dan mendapat nilaian disisi Allah.. Ok, sekarang dah tiba waktu Dhuha bukan? Saya mula belajar tentang solat sunat Dhuha ini ketika di bangku sekolah rendah, darjah 5 if tak silap.. cikgu pun turut ajar praktikalnya di surau sekolah.. Tapi time sekolah menengah, masa itulah saya benar2 menjadikan amalan solat Dhuha sebagai rutin.. bukan bermaksud saya melakukannya setiap hari, tapi dulu masih dengan jiwa nak bermain2 melebihi menilai sesuatu secara serius, jadi saya akan try solat jika ada masa terluang..

   Bila masuk uni, ramai rakan2 disekitar saya menganjurkan diri untuk jadikan solat sunat Dhuha ini sebagai rutin harian.. (jika x clash dengan class).. sebab apa? kalau dilihat dari segi pelaksanaannya, solat sunat ini tidak mengambil masa yang lama untuk ditunaikan... if x sempat sangat, buat 2 rakaat pn boleh.. bacaannya pun mudah, rakaat pertama- Al-Fatihah dan surah As-Syams, rakaat kedua- Al-Fatihah dan surah Ad-Dhuha..

Dalam al-Quran surah al-Dhuha, Allah s.w.t telah BERSUMPAH demi kehebatan waktu Dhuha.

Firman Allah s.w.t :
"Demi waktu Dhuha dan demi Malam apabila menjadi sepi. Tidaklah Tuhanmu meninggalkanmu dan tidaklah Dia membencimu. Dan Akhirat itu lebih baik daripada dunia ini. Dan pasti Tuhanmu akan memberi kepadamu kurniaan hingga kamu menjadi suka. "         (Surah al-Dhuha : 1-5 )


   Selalunya setiap sesuatu yang dijadikan sebagai bahan sumpah Allah s.w.t mengandungi kepentingan yang sangat hebat. Di sini Allah s.w.t menjadikan waktu Dhuha sebagai bahan persumpahan-Nya. Itu menunjukkan bahawa waktu Dhuha itu ada keistimewaannya , antara keistimewaannya adalah seperti yang telah di sebut oleh Allah s.w.t., waktu Dhuha adalah waktu Allah s.w.t mencurahkan kurniaan kepada hamba-Nya.

   Kurniaan Allah suatu kurniaan hakiki yang pasti akan menggembirakan kita. Oleh itu sesiapa yang mahukan kurniaan Allah s.w.t hendaklah dia berhubung dengan Allah s.w.t melalui ibadah solat sunat Dhuha. Apa kelebihan solat sunat Dhuha ini.

Mari kita perhatikan hadis di bawah : Rasullullah S.A.W. bersabda,

“Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan”

Rasullullah S.A.W. bersabda lagi, maksudnya:

“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih di lautan”  (Riwayat Ibn Majah dan Tarmizi)

   Jadi, kita bolehlah melakukan solat sunat ini untuk menambah rezeki anda disamping mendapat keampunan Allah SWT. Disamping usaha kita, kita sebagai manusia yang lemah juga sangat perlukan bantuan daripada Dia, kerana segala rezeki hanyalah datang daripada Dia.

   One more things, saya suka dengan bacaan doa selepas solat sunat Dhuha ini.. Setiap hari di radio IKIM, lagu ni diputarkan,, sedap sangat.. maksudnya pun sangat indah.. Masya Allah..

video


Maksud:
Ya Allah,
sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikannya adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu,
kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu
dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, 
jika rezekiku masih di langit, turunkanlah,
dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah,
jika haram, sucikanlah
dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha,
kecantikanMu,
keindahanMu,
kekuatanMu,
kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan
kepada hamba-hambaMu yang soleh.

 Jadi, selamat beramal!

Thanks pada kawan2 yang bagi tembakan doa, dorongan dan motivasi untuk saya menjadi seperti saya pada hari ini.. semoga Allah memelihara kalian semua..

Monday, July 11, 2011

Diri: Buat kamu..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

~ renungi dan fikir akan ciptaan-Nya supaya kamu bertaqwa ~


أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنْسَوْنَ أَنْفُسَكُمْ وَأَنْتُمْ تَتْلُونَ الْكِتَابَ أَفَلا تَعْقِلُونَ

Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan dirimu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab? Maka tidakkah kamu berfikir   
  (QS. Al Baqarah (2):44)
 
Wallahua'alam

Friday, July 8, 2011

PuzzLes of Life

 Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.

-IHAB-
   Alhamdulillah, rasanya setelah sekian lama blog ini tidak di update, Allah masih berikan ruang dan masa untuk terus mencoret hari ini.. Sebulan yang lalu, segalanya berlaku dengan pantas, tak sempat untuk saya menghitung perkara yang telah dilakukan.. assignment yang banyak, midterm xm, program2 islah diri dan lastly final xm... tup tup... sekarang dah ada kat rumah untuk cuti semester selama 2 bulan.. sekejap bukan?? 
   Bila tiba bab bercuti, pelajar uni seperti saya adalah manusia yang paling gembira.. bahkan saya rasakan semua orang enjoy pabila cuti sem tiba, bukan? sebab dahlah jarang dpt balik ke rumah wlupun hakikatnya rumah dekat. Sebabnya saya rasakan masa yang ada sekejap sangat, x sempat nak kejar tapi dah berlalu.. tapi tanggungjawab juga makin bertambah bila usia makin meningkat, itu satu fakta yang takut untuk saya fikirkan.. tapi bila fikir2 kembali, tanggungjawab akan menjadi ringan dan mudah pabila kebersamaan mengiringi.. pabila ada yang memikul sesuatu amanah itu bersama.. dan saya sentiasa berdoa, "Ya Allah, permudahkan segala urusanku dan urusan sahabat2ku"..  
   Berada di uni dan ambil short sem, 2 subjek pun rasa berat.. sebab kerja dan lecture class jadi double.. baru dapat assignment @ project semalam, minggu depan dah kna submit.. wah, memang mencabar dan menakutkan.. discussion boleh dikatakan setiap hari kna ada.. if not, progress homework pun akan ter'effect'. Alhamdulillah Allah sertakan teammate yang cekap dan memberikan kerjasama dengan baik.. 
   Haa!! yang lebih best time short sem kali ni adalah roommate. Bak kata khatijah, seorang junior yang cool, "this is the best short sem eva".. and it's true... makan2, jalan2, dan etc.. ok, memori bersama roommate dan yang sewaktu dengannya akan saya simpan kemas2 dalam hati... Sentiasa mengira detik2 manis bersama kalian, rasa sayang dan rindu bila terkenang. Mekasih semua!! ~~ Bila dah habis xm, detik itu paling sedih, part perpisahan.. sungguh, saya paling x suka perpisahan.. tapi dengan kesedaran minda yang sesungguhnya setiap pertemuan ada perpisahan, saya redha dan akur.. satu lagi, geram saya bila ada yang buat main2 dengan part ni.. (hmm, orang sedih tau tak??)
Bahkan Allah pun berfirman dalam Al-Baqarah; 156 bermaksud: 
  "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali ". 
Sesama kita pun di akhirnya akan berpisah, bukan? kalau berpisah sementara untuk pertemuan di hari mendatang pun susah ntuk dihadapi, bagaimana kalau berpisah untuk selama2nya.. muhasabah saya bila memikirkan semula..
   Part paling seronok bila hols adalah bertemu dgn family. Meriah dan riuh rendah sungguh rumah. Sorang buka mulut, semua nak mencelah dan bercerita. Pening kepala jadinya.. tapi dalam diam saya bahagia begini.. Rindu suasana ini. Kebetulan, semua orang ada, so lengkaplah kuota untuk minggu ni. sebab esok, adik saya dh hbis cuti and perlu balik ke uni dia ( sedih ).. xpe2, raya nanti jumpa semula I.Allah. 
   Ujian... Allah memang sayangkan hamba-NYA. kerna itu dugaan sentiasa menemani hari2 kita. Dia mahu kita teruskan meletakkan pergantungan pada-NYA, berdoa dan ingat terus-terusan pada-NYA. Memang tak dapat dinafikan, dengan ujian yang mewarnai hidup jadi terisi.. kaki makin kuat dalam melangkah, hati makin tabah mengharungi titian ini, dan diri menjadi cekal... dan banyak perkara baru yang dapat dipelajari daripadanya. Tak kiralah saya berada dimana, waktu apapun.. di uni, di rumah dan etc.. seringkali Allah corakkan hidup ini bertemankan ujian.. menguji kekuatan dan ketahanan diri ini.. seringkali air mata mengalir menangisi dan merasa akan kekerdilan diri hamba.. rasa masih tidak menjadi hamba yang sebenar-benar hamba-Nya, bimbang menjejaskan usaha mengajak yang lain menjadi hamba-Nya..  
 Namun bila Allah berfirman dalam surah Al-Baqarah, ayat 185-186 yang bermaksud: 
"Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu, dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaknya kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang di berikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku (Allah) dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo'a, apabila ia memohon do'a kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran"
   Ya, yakin Allah bersama mu sentiasa. Allah sedang mentarbiyah diri dan bukan untuk membebani.. belajar dan terokai apa hikmah yang tersembunyi dan bangkit dari kesedihan yang mengaburi.. teringat satu quote,     "Allah menghijab matahari di balik awan dan menghadirkan hujan dalam susunan untuk mengeluarkan pelangi yang indah".. cantik kan susunan dan neraca Allah?...Allahu Yusahhil.
"Pada Allah itu kekuatan..
Apabila kita serahkan diri kita pada-NYA,
proses diri kita untuk memahami proses-NYA,
kekuatan itu akan hadir pada kita"

~~ pada-MU kupohon dikuatkan hati, dilapangkan dada dan dipermudahkan segalanya ~~ 
never give up... ganbatte!!
Remember: we're not a judge to someone, but we should hold their hand and walk together..
May Allah bless everyone of you